Šmarske čebelarje obiskal predsednik ČZS Boštjan Noč

with Ni komentarjev

V četrtek, 4.2.2016 je v okviru projekta “Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet” člane društva Čebelarske družina Šmarje pri Jelšah obiskal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, novi član UO ČZS Andrej Jernej in koordinator dr. Peter Kozmus. Zbrane so nagovorili predsednik družine Marjan Hribernik, predsednik ČZS Boštjan Noč, župan Stanislav Šket, zgodovino društva pa je predstavil Alojz Tirgušek. 

Na srečanju je predsednik ČZS Boštjan Noč najprej izpostavil, da ima čebelarstvo v Sloveniji bogato tradicijo in velik pomen. Veliki gospodarski vrednosti, ki jo imajo vsi čebelji pridelki (med, cvetni prah, propolis …), pa se pridružuje zagotovo še veliko večja korist – opraševanje, saj so medonosne čebele najpomembnejše opraševalke žužkocvetnih rastlin. Po besedah Noča namreč čebele preko opraševanja zagotavljajo kar tretjino svetovne hrane.

20. maj svetovni dan čebel
Zaradi tega in številnih drugih dejstev, ki Slovenijo uvrščajo v sam vrh dežel odličnih čebelarjev, je ČZS v lanskem letu pričela širiti idejo, da bi se 20. maj razglasil za svetovni dan čebel. Pobudo je med drugim podprla Vlada Republike Slovenije in v mesecu septembru tudi največja mednarodna čebelarska organizacija Apimondia. V povezavi s promocijo pobude v Sloveniji, se je Čebelarska zveza Slovenije ob sodelovanju s čebelarskimi društvi lotila velikega projekta z naslovom: Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet.

V okviru projekta predsednik ČZS, podpredsedniki, člani upravnega in nadzornega odbora ČZS in zaposleni na ČZS, od decembra 2015, do marca 2016, s prepoznavnim vozilom obiskujejo čebelarska društva v Sloveniji, ki jih je kar 210. Namen obiskov je seveda predstavitev pobude in informiranje prisotnih. Včeraj so obiskali društva po Kozjanskem, med drugim tudi v Šmarju, kjer so jim pripravili lep sprejem. Šlo je za deveti dnevni obisk oz. obisk že 133. društva v Sloveniji.

Avtor: eH, Kozjansko.info
Več o dogodku si lahko preberete tukaj.