Obeležitev 130-letnice delovanja

with Ni komentarjev

Zadnjo pomladansko soboto v letu 2011 je Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah slavnostno obeležila 130. obletnico delovanja. Pri znamenitem šmarskem čebelnjaku so se slavja udeležili takratni župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš, predsednik Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah Slavko Zorin, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije Franc Šmerc in ostali člani Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah ter nekateri visoki gostje.

Prireditev, ki jo je povezoval izvrsten govorec Igor Habjan, se je pričela z mimohodom zastavonoš različnih društev ob spremljavi godbe na pihala Šmarje pri Jelšah in s čebelarsko himno, čemur je sledil pozdrav predsednika Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah Slavka Zorina ter nagovora župana občine Šmarje pri Jelšah Jožeta Čakša in podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije Franca Šmerca.

images_slike3_ured9_smarje_cebelarji3

Igor Habjan je na začetku v leto 1881, ki velja za leto ustanovitve Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah, umestil pomembne dogodke, ki so zaznamovali to leto. Tistega leta je npr. v Ljubljani umrl Josip Jurčič, v Rusiji pa Dostojevski. V Španiji se je rodil slikar Pablo Picasso, v brestaniškem gradu so takrat redovniki trapisti začeli izdelovati čokolado. V Kumrovcu sta se poročila Marija Javeršek in Franjo Broz, starša Josipa Broza – Tita. Do tistega leta pa je bilo v Sloveniji ustanovljenih že 29 gasilskih društev. Je pa Čebelarsko društvo Šmarje pri Jelšah zagotovo eno prvih tovrstnih društev ustanovljenih pri nas.

Številni ljubitelji čebel in čebelarstva
Številni ljubitelji čebel in čebelarstva.

Vabljeni tudi k ogledu dveh video prispevkov z dogodka na kozjansko.info.

Vir: http://kozjansko.info/2011/06/smarski-cebelarji-slavnostno-obelezili-130-letnico-delovanja-video/
Avtor prispevka in fotografij: Egon Horvat