Dan odprtih vrat društva Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah

with Ni komentarjev

Kot že več let doslej smo tudi letos odprli vrata našega doma za obiskovalce, ki jih zanima čebelarstvo in delovanje našega društva. Naš namen je bil predstaviti delo čebelarja z našo avtohtono kranjsko sivko s poudarkom na čebelarjevi strokovnosti in spoštljivi odgovornosti do čebele, do narave in ne nazadnje do potrošnika, ki uživa oziroma uporablja čebelje pridelke.
Odzvali smo se na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in organizirali Dan odprtih vrat na dan, ki je bil predlagan z njihove strani. Ta dan so podobno akcijo izvedli še v večini čebelarskih društev po Sloveniji. Akcija je bila objavljena v medijih tako na državni kot na lokalni ravni.
Prav tiste dni se je razcvetela lipa na dvorišču društvenega čebelnjaka in čebele so med obletavanjem njenega cvetja poskrbele za svojevrstno glasbo v njeni krošnji.
Sveti Ambrož in Frančišek – zaščitnika čebel in živali, ki domujeta v kapelici ob čebelnjaku, sta tiho opazovala dogajanje tistega dne.
Dom našega društva je na ta dan postal pravo čebelarsko razstavišče. Obiskovalcem smo na ogled postavili čebelji panj s satovjem. Občutek zavarovanosti pred čebeljimi piki so lahko pridobili z oblačenjem čebelarjeve zaščitne obleke. Spoznali so tudi nekaj čebelarskega orodja, ki je potrebno pri čebelarjenju.
Ob plakatih, ki smo jih prejeli iz Čebelarske zveze Slovenije smo ozaveščali pomembno vlogo čebele pri opraševanju rastlin.
Ljubiteljem medu smo na ogled in pokušino postavili različne vrste medu in zanimive medene namaze. Posladkali so se z medenjaki in z medenim pecivom. Odrasli pogumneži so radi posegli po medenem likerju, ki je poskrbel za sprostitev in razvezal jezike.
Na ogled je bil postavljen propolis takšen v trdnem stanju in še raztopljen v alkoholu.
Tudi na dišeče okraske iz voska in na voščene sveče nismo pozabili. Vosek smo predstavili še kot osnovo za kreme in premaze.
Precej zanimanja je poželo slikovno satje (virtualni panj), ki prikazuje satje in čebele v čebeljem plodišču. V točilu za med se je tega dne pogosto zavrtelo satje ki je, tokrat zaradi letošnje slabe pašne sezone, bilo bolj prazno. Naši dolgoletni skrbniki društvenih čebel so obiskovalce vabili v tisti del čebelnjaka, kjer so na ogled postavljene čebele v steklenem panju.
Obiskovalci so domov odhajali z brošurami in predstavitvenimi letaki o čebelah, o čebeljih pridelkih in o čebelarjenju. Otroci pa so dobili pobarvanke s čebeljo tematiko.
Čebelarjem, ki so kakorkoli sodelovali pri izvedbi tega dne velja iskrena zahvala. Zahvaljujemo se tudi ženam naših čebelarjev za medene dobrote.
Bil je prijeten dan tako za obiskovalce, kot tudi za nas – člane društva Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah.

Nekaj utrinkov obiska vrtca Šmarje pri Jelšah

Naj medi!

Avtorica: Mira Zorin